η καρδιά της Δωρίδας κτυπάει εδώ...
Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι
Αρχικη Σελιδα » Ο Συλλογος μας » Συνεδρια » 6o Αναπτυξιακο Συνεδριο Ομοσπονδιας

6o Αναπτυξιακό Συνέδριο Ομοσπονδίας

ΣΤ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλποχώρι, 10 Αυγούστου 1997

Εμείς οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων και των Συλλόγων των 14 χωριών της Β.Δ. Δωρίδας, που πραγματοποιήσαμε την ΣΤ΄ Σύνοδο του Διαρκούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου μας χθές και σήμερα (9 - 10 Αυγούστου 1997) στο πανέμορφο Αλποχώρι, αφού λάβαμε υπόψη μας ότι αποτελούμε ένα ενιαίο γεωγραφικό, πολιτιστικό και ιστορικό σύνολο και την υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τις προσπάθειές μας με έργα και όχι με λόγια, για να μπορέσει να επιζήσει τούτος ο τόπος και είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του Συνεδρίου μας εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τα τεκταινόμενα σε επίπεδο Νομού.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :

΄Οτι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσον για την υλοποίηση των παρακάτω :

1. Τις αποφάσεις και δίκαιες διεκδικήσεις μας που διατυπώθηκαν στα προηγούμενα Συνέδριά μας από το 1987 και έχουν περιοδικά υποβληθεί στην Πολιτεία με κορυφαία αιτήματα για την ανάπτυξη της περιοχής τα : - Την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην Β.Δ. Δωρίδα (θέση Πρατά Λάκκο) διεθνών προδιαγραφών. - Την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση των 33 Κm της οδικής αρτηρίας που ενώνει την Αρτοτίνα με το Γαρδίκι και έχει σύνδεση με Λαμία.

2. Την δημιουργία υποδομής για την τουριστική προβολή της Β.Δ. Δωρίδας με : α) Προβολή από κάρτες ΟΤΕ της περιοχής, ντοκυμαντέρ κτλ. β) Την κατασκευή - βελτίωση του οδικού δικτύου - ζεύξη Στενού στη Λίμνη Μόρνου - άξονας Λαμίας - Γαρδικίου - Αρτοτίνας - Πενταγιών - Φράγματος Μόρνου και Πενταγιών Κροκυλείου με διεξόδους προς ΄Αμφισσα και Ναύπακτο - διάνοιξη δρόμου προς παραλία (Φράγμα Μόρνου - ΄Αβορο - Μηλιά - Ερατεινή). 2 Επί πλέον επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών αρτηριών - Αγίας Παρασκευής Κουπακίου - Κουπάκι - Κοκκίνου - Φράγματος Μόρνου - Κεντρικής αρτηρίας επαρχιακού δρόμου Νο 10 από διασταύρωση Αρτοτίνας - Διχωρίου - Δάφνου - Μακριάς Ράχης - Διακοπίου. - Ζοριάνου - Τερψιθέας - Πρατά Λάκκο - Χαρατσή - Κριατσίου - Κερασιάς - Κουπακίου - Πότζιανης - Αλποχωρίου - Ελατούς - Διάνοιξη δρόμου Κριατσίου - Ψηλοτέρας

3. Την εξεύρεση πόρων για την τουριστική προβολή της Πατρίδας.

4. Την αξιοποίηση της Λίμνης Μόρνου.

5. Την αξιοποίηση του Λαογραφικού και Ιστορικού πλούτου της περιοχής.

6. Το σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και στο περιβάλλον με χρήση οικοδομικών υλικών της περιοχής.

7. Την απογραφή ιστορικών κτιρίων, εκκλησιών κτλ. και αναπαλαίωση αυτών.

8. Την επανασύσταση και λειτουργία Μονής Προδρόμου Αρτοτίνας.

9. Την καταβολή προσπαθειών για ίδρυση Α.Ε. τουριστικής εκμετάλλευσης της περιοχής που θα τηρεί τις παραπάνω προδιαγραφές. Αναγνωρίζοντας τις ευθύνες μας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία να διαθέσει το αναγκαίο και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για ενημέρωση των κατοίκων, τη σύνταξη μελετών και την καθοδήγησή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της Β.Δ. Δωρίδας απαιτούν από την Πολιτεία :

1. Να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Λίμνη του Μόρνου - αίτημα που χρονίζει.

2. Να επανέλθει το παλαιότερο καθεστώς στη χορήγηση αδειών οικοδομών, δηλαδή να χορηγούνται αυτές από τις Κοινότητες γιατί το κόστος των αδειών σήμερα οδηγεί τους κατοίκους στην απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

3. Να σταματήσει η Πολιτεία την άνιση κατανομή κρατικής και ευρωπαϊκής επιχορήγησης - 60% Επαρχία Παρνασίδας, 30% Παραλιακή και Ημιορεινή και 10% Β.Δ. Δωρίδα. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ : Θα αγωνιστούμε ενωμένοι Για την πραγματοποίηση των παραπάνω αποφάσεών μας με κάθε πρόσφορο μέσο και θα ασκήσουμε παντοειδείς πιέσεις προς τους αρμοδίους. Επίσης θα ενημερώνουμε τους Δημότες και Ετεροδημότες συμπατριώτες μας για την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις και ενέργειες που στοχεύουν στη πραγμάτωση των αποφάσεων των Συνόδων του Συνεδρίου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΙΩΤΑ ΤΣΑΚΑΤΟΥΡΑ
ΖΗΣΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΚ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ