η καρδιά της Δωρίδας κτυπάει εδώ...
Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι Αλποχώρι
Αρχικη Σελιδα » Αλποχωρι » Γενικη Περιγραφη

Γενική Περιγραφή

ΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙ - ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Αλποχώρι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας στα σύνορα του Νομού με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1000 μέτρων στους πρόποδες του Βλαχοβουνιού με θέα προς το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας και εκείθεν προς τον Πατραϊκό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου- Αντίρριου. Απέχει 282 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 6 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου Βαρδουσίων, το Κροκύλειο στον οποίο ανήκει.

Τα αστείρευτα γάργαρα νερά του δροσίζουν τους απαιτητικούς του κατοίκους και τους επιτρέπουν ακόμη να ποτίζουν τα γιούρτια τους που καλλιεργούνται με κηπευτικά .

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Μία από αυτές είναι ότι η περιοχή που βρίσκεται το χωριό, ανήκε στον Αχμέτ Αλή προύχοντα του Λιδωρικίου και επειδή υπήρχαν πολλά νερά και καλλιεργείτο με κηπευτικά την ονόμαζαν Αλή- Μποχώρ (κήπος του Αλή στα Τούρκικα) Αλμποχωρ - ΑλποχώριΆλλη εκδοχή είναι ότι το χωριό ιδρύθηκε από τους καταδιωγμένους από τους Τούρκους Αλποχωρίτες Σουλίου(υπάρχει χωριό Αλεποχώρι Ιωαννίνων) στα μέσα του 18ου αιώνα οι οποίοι του έδωσαν το όνομα του χωριού τους .

Δυστυχώς η μετανάστευση έδιωξε τους πάνω από 350 κατοίκους που είχε το χωριό τη δεκαετία του 40 και ευτυχώς που λίγες οικογένειες παρέμειναν εκεί και ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Έτσι στο χωριό διαμένουν όλο το χρόνο 15-20 κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι κατοικούν πάνω από 100. Η διαμονή των κατοίκων στο χωριό έγινε εφικτή γιατί δυο νέοι αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί και να λειτουργήσουν τον παραδοσιακό ξενώνα που κατασκεύασε ο Ε.Ο.Τ. με 4 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια (12 κρεβάτια) με θέρμανση, ανεξάρτητη τηλεόραση, ανεξάρτητο λουτρό κλπ καθώς και την μεγάλη αίθουσα –ταβέρνα (80τ.μ.) ιδιοκτησίας του Συλλόγου Αλποχωριτών, τα οποία λειτουργούν χειμώνα- καλοκαίρι. Έτσι οι κυνηγοί και οι επισκέπτες μπορούν να βρουν φαγητό και ύπνο όλο τον χρόνο.